Origineel ontwerp in boetseerwas

De Peter Post Oeuvre Prijs werd in het leven geroepen om de sporter van het jaar te onderscheiden. Het is een prijs in de vorm van een bronzen wielrenner, Peter Post.
De uitreiking vindt jaarlijks plaats in Amstelveen tijdens het grote sportgala eind januari. Directeur Heleen van Ketwich Verschuur van Sportbedrijf Amstelveen, overhandigde dit jaar het beeldje aan de tennisser Rolf Thung tijdens het Sportgala op 25 januari in Amstelveen. Ook werd er een tweede beeldje uitgereikt ter gelegenheid van deze primeur aan de weduwe van Peter Post, mevrouw Marionne Post.

Het proces van het maken.

Het ontwerpen en maken van dit beeldje was een enorme klus. Het origineel werd in was gemaakt. Daarbij moest het fietsje zo dun en elegant mogelijk zijn, terwijl de fietser met zijn volle gewicht op de dunne constructie kwam te zitten. Van de fiets en het figuur werden aparte mallen gemaakt.

Ook konden zij niet op elkaar in één keer gegoten worden.
Het was dus afwachten of de fiets sterk genoeg was om de zware bronzen figuur te dragen. De fietser werd na het gieten in brons, op de fiets gelast. Gelukkig ging het goed maar moest er wel gekozen worden voor een houten lichte sokkel in plaats van een zware stenen sokkel.

Laatstgenoemde zou het fietsje kunnen laten buigen bij het optillen.
De wielen hebben geen spaken en zitten slechts aan enkele laspunten vast aan het frame.

Omdat deze opdracht met spoed gemaakt moest worden, had ik slechts 3 weken de tijd om het beeldje te maken en nog een paar weken om het te laten gieten en af te werken.

Voor een bijzondere opdracht maak je tijd vrij, maar de doorslag om de opdracht toch aan te nemen was mijn vader. Hij was vroeger wielrenner geweest en toen ik de opdracht begin december kreeg, was hij net overleden. Ik heb het óók voor hem gemaakt.